“Een vast punt buiten”

‘In het dichtstbevolkte land ter wereld lijkt de luxe van een  recreatiewoning  een onverantwoorde zaak.’ Zo begint het artikel in de  Kampioen van de ANWB  van september 1969.

Er is nog lang na de oorlog sprake van woningnood in Nederland. Toch stelt de Kampioen dat er een toenemende behoefte is aan ‘een vast punt buiten, waar men zich thuis kan voelen.’ Met dank aan de auto en de werktijdverkorting, komt een zogenaamde ‘recreatiewoning’ binnen het bereik van velen.

Het creëren van een ‘buitenplaats’ met recreatiewoningen heeft diverse voordelen: voorzieningen zoals riolering, wegen en waterleiding kunnen gezamenlijk worden geregeld. Ook wordt op die manier het landschap zo min mogelijk aangetast.

(…)

De advertentie van Buiten-Stee N.V. in ANWB-blad De Kampioen wekte de belangstelling voor een recreatiewoning in de Dennehoek in de toenmalige gemeente Neede. Sommige van de eerste bewoners waren al een tijdje op zoek naar een huisje in de natuur. Door de kleinschaligheid en de natuurlijke inrichting in combinatie met de bouwstijl van de huisjes viel Dennehoek meer dan
de andere projecten in de smaak. In Zutphen was een informatiecentrum, waar ook een maquette van het huisje te zien was.

Wie ter plaatse ging kijken, zag dat in het bos al bomen waren gerooid ten behoeve van de bouw van de huisjes. De percelen van de 50 huisjes werden met piketpaaltjes aangegeven, zodat het goed mogelijk was om een afgewogen keuze te maken. Aantrekkelijk aan Dennenhoek was niet alleen de
kleinschaligheid en de rust, maar ook het feit dat er geen afzonderlijke percelen zouden komen met allerlei soorten van afbakening. Zo had Dennehoek het karakter alsof je je tent ergens opzette in een mooi stukje bos. Ook de coöperatieve gedachte en dus de gezamenlijke verantwoording sprak de eerste bewoners erg aan.

Uit: 50 jaar Buitenplaats Dennehoek