Update bomenkap langs Mengersdijk

Door Hans Akkerman

De gemeente Berkelland heeft inmiddels contact gehad met de (nieuwe) eigenaar van het perceel waar de kap en andere werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Er heeft een goed gesprek plaatsgevonden. De eigenaar heeft erkend te hebben gehandeld zonder omgevingsvergunning (‘daarvan was hij niet op de hoogte’).

De gemeente is hiermee niet akkoord. De eigenaar is gemeld (en zal dat nog bevestigd krijgen door middel van een brief) dat alles moet worden hersteld. Dat betekent helaas dat de gerooide stobben niet meer kunnen worden teruggeplaatst. Er zal dus een herplant moeten plaatsvinden. De gemeente zal erop aandringen dat dat zo snel mogelijk gebeurt (uiterlijk half maart); mocht dat niet haalbaar zijn, dan is dat pas na de zomer weer mogelijk (en wordt de uiterlijke datum eind oktober). De gemeente zal hierop toezien. Worden de afspraken niet nagekomen, dan volgt een dwangsom.

Over de bedoeling van de eigenaar van de werkzaamheden meldt de gemeente dat het hem ging om meer lichtval. Het perceel wil hij gebruiken voor gras, wellicht mais (kortom, agrarisch gebruik).

Naast de bomenkap is er ter hoogte van de Mengersdijk een dam met duiker aangelegd. Dit ligt iets gecompliceerder. Volgens de gemeente is hiervoor in principe geen aanlegvergunning benodigd. Echter, er zijn regels ten aanzien van de breedte van zo’n dam en de effectiviteit van de duiker. Mogelijk is de dam nu te breed (10 ipv max. 6 meter) en is de duiker ‘wat summier’. Ook is de relatie met de openbare weg voor de gemeente nog een zaak die nader uitgezocht wordt.

Lees ook Geen vergunning verstrekt voor “snoeien” bomen langs Mengersdijk